Mąka gryczana zamiast tradycyjnej
Z każdej strony w telewizji, w gazetach, a przede wszystkim w internecie dopadają nas informacje o coraz powszechniejszych nietolerancjach pokarmowych. Zastanawiamy się czy i nas mogą one dotyczyć i zaczynamy bardziej kontrolować nasze codzienne zakupy spożywcze i sprawdzać etykiety naszych ulubionych składników. Choć wydaje się to być bardzo trudne i czasochłonne zmiany w diecie i całym naszym dotychczasowym jadłospisie nie muszą być ani trudne i wymagające, ani tym bardziej drogie.
Nie trzeba od razu wyrzucać wszystkich naszych produktów dostępnych w lodówce i wymieniać na droższe z napisem, że są bezglutenowe, ekologiczne lub nie zawierają laktozy. Pierwszym bardzo dobrym krokiem jest wymiana dotychczas używanej zwykłej mąki na gryczaną i ograniczenie używania mleka. Naleśniki z mąki gryczanej bez mleka są bardzo proste w przygotowaniu i mogłyby być jednym z pierwszych i smaczniejszych przepisów do wypróbowania, a mogą okazać się od tej pory naszą ulubioną przekąską i sposobem na zaspokojenie ochoty na przekąskę. Naleśniki z mąki gryczanej bez mleka to świetny pomysł na pierwsze niewielkie zmiany w codziennym jadłospisie i przekonanie się, że nie zawsze gluten i laktoza są niezbędne i potrzebne do zapewnienia smaku i aromatu naszym posiłkom.
Najnowsze komentarze