1. Skip to navigation
  2. Skip to content
  3. Skip to sidebar



Nawyki żywieniowe w pracy

Etykieta biznesu mówi wyraźnie- nie jemy w pracy. Jak już musimy, to tak aby nikt nie widział.

Jak już musimy, to tak aby nikt nie widział. Jeśli już chcemy coś zjeść najlepiej w miejscu niewidocznym lub w miejscu do tego przeznaczonym. Co jednak kiedy takiego miejsca nie ma?

 

Savoir-vivre spożywania posiłków

 

W kulturze i obyczajach kwestia jedzenia przedstawia się jako swoisty rytuał. Dietetycy trąbią o tym, jak ważne są prawidłowe nawyki żywieniowe. O tym, że należy jeść mało a często, unikać fast foodów i nie napychać się czekoladą. Posiłki powinny być urozmaicone i zdrowe. Tymczasem kultura, nakazuje w miejscu pracy nie jeść wcale. Posiłki powinno się spożywać w miejscach do tego przeznaczonych, takich jak kuchnia, stołówka, bar czy restauracja. Niedopuszczalne jest jedzenie w obecności klientów i przełożonych. Nie można również mlaskać podczas rozmowy telefonicznej. Nie dopuszczalne są też potrawy aromatyczne. Roznoszący się aromat potrawki z ryby bądź frytek, może drażnić kolegów i koleżanki z pokoju.

 

To tyle z etykiety. Jak się ma to do polskiej rzeczywistości? Niewiele. Jedzenie w pracy zawsze było owiane tajemnicą. Często w biurach nie ma pomieszczenia, w którym można coś przekąsić, a wychodzenie na obiad do restauracji jest niemile widziane. Po pierwsze dlatego, że zajmuje za dużo czasu. Po drugie pracodawcy uważają, że praca jest miejscem, gdzie się pracuje a nie jada. W kwestii posiłków pracownicy są pozostawienie sami sobie. Często się zdarza, że nie jedzą w ogóle, bądź ukradkiem pałaszują kanapkę.

 

-Niby przysługuje jakaś tam przerwa na posiłek. W praktyce, jak tylko opuszczę miejsce pracy, od razu ktoś pyta gdzie byłam. Nie mam szans na ciepły posiłek. Ratuje się kanapką spod biurka - relacjonuje Monika, recepcjonistka w hostelu.

 

„Jakaś tam przerwa” to 15 minut, które narzuca kodeks pracy. Podczas tego czasu ustawowo możemy coś przekąsić. To gdzie i kiedy jemy powinien regulować wewnętrzny regulamin firmy. Tymczasem wiele firm nie przykłada zbytniej wagi do kwestii posiłków. Ludzie często nie jedzą w ogóle, gdyż nie mają na to czasu bądź warunków. A samo jedzenie jest źle widziane.

 

Na świecie problem posiłków w czasie pracy jest rozwiązywany inaczej. Pracodawcy traktują tą kwestię jako pole do komunikacji z pracownikiem zgodnie z zasadą- pracownik najedzony, pracownikiem szczęśliwym. Koncern Google funduje zatrudnionym 3 gorące posiłki dziennie. Amerykańska firma AT&T mająca swoją siedzibę w Bratysławie oferuje swoim pracownikom godzinną przerwę obiadową oraz bony na posiłki, które są respektowane w większości restauracji w stolicy Słowacji. W Londynie, ogólnie przyjętą zasadą jest pół godzinna przerwa na lunch, w której pracownicy wyskakują na ciepły posiłek do pobliskich restauracji.

 

W Polsce kwestia jedzenia w pracy jest wciąż sprawą delikatną. Pracodawcy nie myślą o zapewnieniu posiłków. Zniechęca ich do tego samo prawo. Jeśli praca nie przebiega w uciążliwych warunkach, kodeks narzuca podatek od darmowego posiłku. Podatkiem obciążony jest zarówno pracodawca jak i zatrudniony.

 

Według ekonomisty Zbigniewa Sulewskiego z centrum Adama Smitha, pracodawcy jeszcze nie doceniają, jak dobry obiad może wpływać na zadowolenie i efektywność pracownika. -Chodzi o to by pracownik dobrze się czuł i dobrze myślał o swojej firmie- mówi Sulewski.

 

Póki co Polska pod względem posiłków jest daleko w tyle. Nie jest jednak tak źle, jakby się wydawało. W biurach coraz częściej udostępniane są mikrofalówki i lodówki. Pracownicy muszą tylko przygotować posiłek w domu. A w pracy zjeść- byle szybko.

 

Magdalena Witek

 

Chcesz rozwijać swoją karierę? Zostaw swoje CV i daj się znaleźć pracodawcy!

Podobne artykuły

Komentarze



Nasi Partnerzy:

  • jak napisać cv
  • kariera
  • list motywacyjny wzór
  • praca ogłoszenia
  • program do rekrutacji
  • rozmowa kwalifikacyjna
  • rozwój zawodowy
  • system do rekrutacji
  • system hrm
  • szukam pracy
  • Yourpoland.pl - Polskie Obywatelstwo, Polski Paszport
  • Portal mojebezrobocie.pl
  • Festiwal kawy
  • oferta pracy
  • praca oferty
  • e-rekrutacja

controlfind.pl - skuteczny system do rekrutacji

Rynek Główny 6 | 31-042 Kraków

e-mail: biuro@controlfind.pl | tel. 012 397 04 05

Dotacje na innowacje – Inwestujemy w waszą przyszłość